YIGF 2019 Buku Panduan

ENGLISH | BAHASA

Semua Yang Anda perlu tahu semasa yigf malaysia 2019, daripada jadual, kepada info speaker, kepada peta lokasi, dan lebih lagi!
  • Jadual
    • Info Sesi Breakout
  • Info Speaker
  • Maklumat Umum
    • Tempat Tinggal
  • Peta Lokasi

Jadual

15 November 2019 AgendaLokasi
9:00am — 9:30am Pendaftaran Blok Y Foyer
9:30am — 10:30am Kata-kata Pembukaan
oleh YB Steven Sim, Dr. Lim Ming Kuok, & Louis Liaw
Auditorium
10:30am — 12:30pmSesi Breakout I
*sila rujuk jadual sesi breakout
12:30pm — 2:00pm Makan Tengah HariBlok Y Foyer
2:00pm — 4:00pmSesi Breakout II
*sila rujuk jadual sesi breakout
4:00pm — 5:00pmSesi Suai Kenal Sambil Minum Petang Blok Y Foyer
5:00pm — 6:00pmKata-kata PenutupAuditorium

16 November 2019 AgendaLocation
9:00am — 9:30am Pendaftaran Blok Y Foyer
9:30am — 10:30am Rekap Hari PertamaAuditorium
10:30am — 12:30pmSesi Breakout III
*refer to breakout session schedule
12:30pm — 2:00pm Makan Tengah HariBlok Y Foyer
2:00pm — 4:00pmSesi Breakout IV
*refer to breakout session schedule
4:00pm — 5:00pmSesi Suai Kenal Sambil Minum Petang Blok Y Foyer
5:00pm — 6:00pmKata-kata Penutup
oleh Dobby Chew
Auditorium

Info sesi breakout

sesi breakout I
TajukMasaLokasi
Internet Accessibility: Is the
Marginalised Community Connected?
Speakers: Mohd Rosli, Shereen Ajani Abigail, Kesavan Parwathy
Moderator: EMPOWER
10:30am — 12:30pmBusiness Faculty,
Seminar Room 4
UNESCO Universality Indicator
Speaker: Dr. Lim Ming Kuok
10:30am — 11:30am Business Faculty,
Seminar Room 6
Religion & the Internet: What’s the connection?
Speakers: Melanie Yong, Sharan Raj, Wan Ji Wan Hussein
Moderator: Wang Junmey
10:30am — 12:30pm Business Faculty,
Seminar Room 11
Sesi Breakout II
TopicTimeLocation
Youth Role in Internet Governance
Speaker: YB Maria Chin Abdullah
Moderator: Dobby Chew
2:00pm — 3:00pmAuditorium
The Right to Communicate: Empowering All
Malaysians Through Digital Inclusion
Speakers: Louis Liaw, Tharma Pillai, Jeannette Goon
Moderator: Amirah Qistina
3:00pm — 4:30pm The Red Cube 2, Blok D
ASEAN Way of Cybersecurity
Speaker: Kuhan Pillai Anbalakan
3:00pm — 4:30pmThe Orange Cube 2, Blok D
Being a Womxn on the Internet
Speaker: Nurainie Haziqah, Gisele Rimong
Moderator: EMPOWER
3:00pm — 4:30pmThe Green Cube 2, Blok D
Sesi breakout III
TopicTimeLocation
Mental Health & Cyberspace
Speaker: Dr. Chua Sook Ning
10:30am — 12:30pm The Purple Cube 1, Blok D
My Data. or No Data
Speaker: Isaac Adams
10:30am — 12:30pm The Orange Cube 2, Blok D
Internet Safety for Youth: A discussion among the youths
Moderator: Nur Erzarith Sofia Binti Wahap
10:30am — 11:30amThe Green Cube 2, Blok D
sesi breakout IV
TopicTimeLocation
Freedom of Expression & Censorship:
Where’s the limit?
Speakers: Fahmi Reza, Lena Hendry, New Sin Yew
Moderator: Low Xin Dee
2:00pm — 4:00pm Auditorium
Navigating Homophobia and Transphobia: A workshop by Justice for Sisters2:00pm — 4:00pm The Purple Cube 1, Blok D
The Next Generation of Public Policy for the
4th Industrial Revolution
Speaker: Eshaan Menon
2:00pm — 4:00pm The Orange Cube 2, Blok D
Digital Diplomacy
Speaker: Nabila Hussain
2:00pm — 3:00pm The Green Cube 2, Blok D

info Speaker

YB Steven Sim Chee Keong

YB Steven Sim adalah Timbalan Menteri di Kementerian Belia dan Sukan. Sejak 2007, apabila beliau menyertai Democratic Action Party (DAP), beliau telah aktif menceburi dalam bidang politik. Steven Sim adalah bekas Ahli Majlis Seberang Perai dan kini merupakan Ahli Pahlimen untuk Bukit Mertajam sejak tahun 2013.

Latar belakang beliau dalam kejuruteraan komputer telah membentuk cara beliau berkerja dalam politik. Dengan itu, beliau mula menggunakan teknologi untuk memperbaiki pemerintahan dan penyampaiyan kepada rakyat. Beliau menggunakan kemahiran IT dengan memperkenalkan aplikasi mesra pengguna bagi orang ramai untuk menyalurkan aduan kepada kerajaan tempatan.

Steven Sim adalah sebahagian daripada ahli lembaga pengurusan Penang Institute, satu badan pemikir dasar adam, dan membantu menghasilkan pelan strategi bagi kerajaan negeri Pulau Pinang.

Bidang yang diminatinya adalah pembangunan lestari, jantina dan keadilan sosial, dan politik penyertaan

 “I’m looking to use my experience as a computer engineer, in technology, […] to complement what I do”.

Dr. Ming-Kuok Lim

Dr Lim Ming Kuok adalah penasihat bagi Komunikasi dan Maklumat kepada Pejabat UNESCO di Jakarta. Pemegang sarjana kedoktoran didalam Komunikasi Massa daripada Universiti Penn State (Amerika Syarikat), Sarjana Fulbright dan penerima kepada Biasiswa Monbukagakusho Jepun. Dia telah menjadi pembela kepada hak kebebasan berekspresi kepada wartawan. Dia terlibat di dalam kempen sedunia uituk membawa kesedaran kepada isu impuniti.

Kerja beliau menfokuskan kepada memberi sokongan kepada kerja-kerja wartawan dan membantu mereka di dalam tugas mereka dengan mengembangkan kapasiti mereka kepada isu semasa. Beliau juga berusaha untuk memperkasakan pemuda dan menggalakkan mereka untuk menghasilkkan aplikasi talifon dan mempromosikan penggunaan bahasa orang asal di internet.

Louis Liaw

Graduan daripada Universiti Cardiff dan Peguam di Honorable Society of Lincoln’s Inn, peguam di RamRais & Parters. Merupakan ahi kepada pelbagai Jawatankuasa Majlis Peguam seperti Jawatankuasa Peguam Muda dan Pupil Kebangsaan dan Jawatankuasa Undang-undang Perlembagaan Majlis Peguam dan juga Pengurusi kepada Rangkaian Peguam Muda Internasional Asia Pasifik Mackrell.

Beliau percaya bahada aktivisme boleh dilakukan menerusi mahkamah dan litigasi mahkamah boleh dilakuakn secara strategik untuk membawa kepada perubahan yang positif di dalam undan-undang dan membawa kesedaran dalam hak digital di Malaysia. Itulah sebabnya di tertibat di dalam beberapa litigasi melibatkan hak digital, diantaranya melibatkan penganiayaan kepada seorang pereka grafik terkenal kerana mecipta satu karikatur muka badut melibatkan pardana menteri Malaysia yang lalu. Bidang pengkhususan beliau adalah adalah Litigasi Sivil, Pebelaan Jenayah dan Undang-undang Perlembagaan dan Hak Asahi.

Mohd Rosli Ibrahim

Mohd Rosli Ibrahim dilahirkan di Kampung Kubang Bemban Pasir Mas Kelantan pada 20 April, 1973. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Sultan Ibrahim dan melanjutkan pelajaran di Johor Bharu (1981 – 1986) manakala mendapat pendidikan menengah di dalam sistem pendidikan inklusif di St John Bukit Nenas (1987 – 1991)

Seorang aktivis hak orang kurang upaya. Penulis buku O.K.U Bangkit (diterbitkan 2014) dan juga aktif di dalam perbincangan atas tapian dan awam berkenaan dengan subjek agama, falsafah dan politik.

Shereen Ajani Abigail

Seorang penerima biasiswa daripada Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) kerana kecemerlangan akademik dan kini pelajar tahun ke-2 di Universiti Malaya, Shereen Ajani Abigail adalah aktivis orang asli yang percaya dalam memperkasan komuniti melalui pendidikan. Didiskriminasi dan dibuli semasa kesil kerana seorang berketurunan Temuan, Shereen bertekat untuk membuktikan salah tanggapan tentang orang asli adalah sama sekali titan betul dengan menjadi seorang contoh yang berjaya dan suara kepada komunitinya.

Kesavan Parwathy

Kesavan Parwathy adalah pengasas kepada oraganisasi akar umbi, SiraguGal yang bertujuan until membantu planar dan anak muda dari golongan B40 di Sungai Siput dan Ipoh. SiraguGal menganjurkan Kem Pembangunan Belia, memberikan kaunseling dan nasihat kerjaya, tuisyen percuma dan program pembangunan di sekolah asam kupada pelajar kurang bernasib baik. Dia juga aktif berkempen unduk pendidikan percuma, menuntut hak sama rata kupada pendidikan kupada semua tanla diskriminasi. Dia juga sedang melanjutkan pelajaran dalam Sarjana Muda di UPM.

Melanie yong

Melanie Yong bekerja di persimpangan diantara kerohanian dan keadilan. Merupakan graduan Master dalam bidang Ketuhanan dari Universiti Boston, aktif dalam organisasi masyarakat sivil di Malaysia, kini sedang mencari jalan untuk bekerja lebin aktif dengan gereja dan masyrakat sivil.

Sharan Raj

Sharan Raj merupakan bekas aktivis pelajar dan pendidikan. Kini memegang jawatan di dalam Jawatankuasa Pusat Pasti Sosialis Malaysia (PSM) dari 2019 – 2021 dan Pengerusi Negeri bagi PSM Melaka. Sebelum ini, memegang jawatan Timbalan Ketua Pemuda untuk PSM untuk tahun 2017-2019. Dalam bidang professional, dia bekerja sebagai kosultan teknologi khusus dalam analisis data.

Wan Ji Wan Hussein

Wan Ji Wan Hussin adalah seorang ustaz dan pendulais kepada beberapa penerbitan, termasuk The Moderates: Umar Abdul Aziz dan Ulama Bukan Pewaris Nabi. Dia merupakan bekas Ketua Biro Agama Parti Keadilan Malaysia dan pernah dilantik sebagai pegawai dan penasihat agama di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang. Dia kini seorang penceramah bebas dan aktivis sosial

YB Maria Chin Abdullah

Maria Chin Abdullah adalah Ahli Parlimen Malaysia bagi daerah Petaling Jaya dan percaya tentang pilhan raya yang bersih dan adil, hak wanita, penyertaan belia, pembangunan dan keadilan alam sekitar.

Maria merupakan aktivis terkemuka yang pernah bekerja dalam banyak isu. Dia memainkan penaranan yang sangat penting dalam melodi untuk Akta Keganasan Domestik 1994, dan undoing-undang berkaitan kekejaman ke atas wanita. Beliau juga terlibat dengan Kumpulan Aksi Bersama untuk Kesaksamaan Gender (JAG).

Merupakan bekas Pegawai Eksekutif kepada Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor (Empower) dan bekas pengerusi kepada Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih 2.0). Beliau menyokong untuk pilhan raya yang telus dan membawa kesedaran kepada kecacatan kepada sistem pemilihan dengan mengepalai perhimpunan Bersih 4.0 dan Bersih 5.0 bagi menuntut pilihanraya bersih dan adil.

Jeannette Goon

Jeannette Goon adalah penalise dan usahawan berpusat di Kuala Lumpur, Malaysia. Merupakan rakan kongsi di Write Stuff, sebuah studio konten yang mengfokuskan konten bertulis. Salah satu daripada usahasama beliau adalah Bayu Harvest, sebuah pasaran saturan-ke-meja yang menghubungkan petani luar bandar di Sabah kepada pengguna bandar dari seluruh dunia.

Nurainie Haziqah

Nurainie Haziqah merupakan peguam sepenuh masa, ahli majlis Petaling Jaya, presiden kepada Girl2Leader Malaysia, pengasas Happy Bank, and setiausaha kepada Bantuan Kemanusiaan Selangor.

The Girl2Leader merupakan inisiatif yang bertujuan untuk mengembangkan bakat di kalangan wanita untuk menjadi pemimpin pada masa akan datang. Inisiatif ini diharapkan untuk membawa kesedaran tentang kepentingan wanita dalam peranan membuat keputusan dan mengetengahkan kepentingan media sosial dan blog untuk mencapai wanita di seluruh dunia.

Happy Banks memberikan golongan muda peluang untuk membuat kerja sukarelawan di hospital. Dan Bantuan Kemanusian Selangor berkeja dengan masyarakat terpinggir.

Gisele Rimong

Gisele dilahirkan di Sarawak dan bergraduat dari Universiti tempatan pada 2011. Beliau terlibat dalam bidang hak asasi sejak 2012. Kini, beliau berkerja dengan syarikat swasta yang berpangkalan di Kuala Lumpur lebin dari 8 tahun.

Merupakan pengasas kepada Pertubuhan Kebajikan Sinar Pelangi (PKSP) dan Free Talk-GIESO (Fb live chat). Gisele juga merupakan bekas exco kepada Mylsean. Tambahan pula, dia juga merupakan sukarelawan dengan beberapa NGO termasuk Justice for Sister, PT Foundation, SEED Malaysia dan bank lagi organisasi bekerja untuk hak asasi dan HIV/AIDS. Gisele juga seorang penutur semasa himpunan “Wanita Bantah Politik Toksik 2017” dan Sambutan Hari Wanita 2019.

Dr. Chua Sook Ning

Dr. Chua Sook Ning adalah seorang pensyarah, ahli psikoterapi, ahli psikoloji klinikal di Intitut Pendidikan Nasional di Universiti Teknologi Nanyang di Singapura dan pengasas kapad Relate Malaysia, sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk meningkatkan kesedaran awam tentang kesihatan mental, untuk menjalankan kajian ke atas masalah mental dan untuk mereja saranan polisi yang menggalakkan rawatan.

Pemegang PhD di dalam Psikologi Klinikal dripada Universiti McGill di Montreal, Quebec, Canada, kajian beliau bertumpu tentang Rentas-Budaya, Intervensi Kesihatan Mental, Motivasi, Regulasi-diri dan Sokongan Sosial. Beliau juga berminat menggunakan media sosial dan intervensi komuniti untuk menggalakkan kesejahteraan personal dan hubungan dan untuk menghapuskan stigma masala mental.

Dr Dr. Chua telah menerbitkan kira-kira 12 artikel saintifik dalam jurnal peer review and mengendalikan seminar dan bengkel dalam pelbagai ise psikologi seperti Let’s Talk About Depression, Primer Terapi Kelakuan Kognitif, Bagaimana Ingin Berhubung Dengan Remaja Anda dan Bagaimana untuk Mendengar Aktif dan Reflek untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan kesihatan mental.

Isaac Adams

Isaac Adams adalah Pengurus Program TechUp dan The IO Foundation, sebuah ruang untuk orang berteknologi untuk terlibat dan belajar tentang peranan mereka sebagai pembela hak asasi akan datang. Dengan lebih 15 tahun pengalaman di dalam bidang IT, kebolehannya merangkumi sekuriti siber, sistem informasi dan strategi digital.

Fahmi Reza

Fahmi Reza adalah pereka grafik politik, artis jalanan dan pembikin filem documentari berpusat di Kuala Lumpur. Beliau menggunakan seni untuk menyatakan ketidakadil di Malaysia.

Beliau terkenal secara kursusnya kerana membuat suatu karikatur bekas Perdana Menteri Malaysia sebagai badut sebagai protes kepada skandal yang melibatkan Perdana Menteri tersebut. Untuk karikatur ini, Fahmi telah didakwa melanggar undang-undang yang melarang bahan yang menyebabkan sakit hati. Rayuannya telah ditolak dan beliau perlu membayar denda sebanyak RM10, 000.

Now with social media, I can play with colours. And see the interaction between me the author and audience the reader […] with social media, the interaction is direct. Even people “liking” it tells you the poster is effective, and even more so when they comment and share it

Lena Hendry

Lena Hendry adalah bekas kakitangan satu organisasi hak asasi manusia, iaitu Pusat KOMAS. Beliau telah disabitkan kesalahan oleh mahkamah majistrat dengan dakwaan menayangkan satu dokumentari berkenaan perang saudara Sri Lanka bertajuk, “No Fire Zone: The Killing Fields of Sri Lanka” yang tidal diluluskan oleh Lembaga Penapisan.

Lena Hendry adalah saujana dalam Applied Human Rights daripada Univeristi York. Dia merupakan koordinator program bagi Anti-Diskriminasi dan pengurus festival di Pusat KOMAS, sebuah organisasi yang bekerja untuk memperkasakan kommuniti orang asli, miskin bandar, pekerja dan organisasi masyarakat sivil menerusi media popular.

New Sin YEw

New Sin Yew adalah peguam hak asasi manusia. Beliau dipanggil ke Majlis Peguam English Lincoln’s Inn pada tahun 2010 dan telah diterima sebagai peguam cara dan bela di Mahkamah Tinggi Malaya pada 2011.

Bergraduat daripada Universiti Cardiff, beliau mengkhusus dalam kontrak, perlindungan pengguna, pembinaan, kecuaian perubatan, kecederaan diri, tanah, imiresyen, pasaran modal, insolvencia korporat dan undang-undang perlembagaan. Dia dirujuk oleh lembaga pengarah dalam perkara membabitkan tugas-tugas pengarah, pemegang saham, tedbir urus yang baik, penipuan dan pecah amanah dan menasihati orang ramai dan perusahaan persendirian dalam pematuhan undang-undang dan peraturan dalam undang-undang syarikat dan keselamatan.

Eshaan menon

Ehsan Menon adalah graduat kejuruteraan perisian daripada Universiti Asia Pasifik dan kini merupakan perwakilan serantau bagi Asia ke Majlis Penasihat Belia bagi Persekutuan Sedunia Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (WFUNA).

Pengurusi bagi persidangan International Model United Nation dan peserta dalam perbincangan pembangunan kapasiti belia di peringkat nasional dan antarabangsa bagi komuniti pemimpin pelajar, Ehsan Menong terlibat dalam menjadikan suara belia didengari. Sebahagian daripada organisasi YouthHack, dia membantu pelajar dana belia untuk mendapat pengalaman dalam teknologi, startu, dan keusahawanan tatami juga kemahiran praktikal supaya mereka boleh membina dan membangunkan ide mereka. Beliau juga mengambil bahagian di dalam Inisiatif Pemimpin Belia Asia Tenggara sebagai velo akademik di dalam penglibatan sivik. Pengalaman beliau menunjukkan komitmen yang kust di dalam pemerkasaan belia dan pembangunan kapasiti.

Nabila hussain

Nabila Hussain merupakan Pengurus Undang-undang, Hal Ehwal Kerajaan dan Dermawan bagi Microsoft ASEAN dan New Markets, berpengkalan di Kuala Lumpur. Nabila bekerja di dalam dasar dan perhubungan kerajaan, dan dermawan bagi urusniaga Microsft di ASEAN.

Nabila menyertai Microsoft pada 2016, seletas menamatkan dua tahun Kolej United World di Costa Rica, tiga tahun mempelajari undan-undang di School of Oriental and African Studies, Universiti of London, sebelum menerusakan pembelajaran pasca gradina di Undang-undang Harta Intelek dan Maklumat di King’s Collage London.


Maklumat umum

Meja informasi terletak di tepi meja pendaftaran di Foyer Fakulti Kejuruteraan Elektrik (Blok Y). Anda juga boleh menghubungi kami atau WhatsApp ke +60 11 6110 0842.

Accommodation

Penginapan akan disediakan bagi peseta yang diberikan biasiswa perjalanan. Peserta akan diberikan bilik twin berkongsi untuk tiga malam di Best Western Petaling Jaya. Sarapan akan disediakan di hotel.

PENGANGKUTAN

Kami tidak dapat menjamin tempat letak kereta untuk semua. Tetapi jangan risau, ada beberapa cara untuk sampán ke sini! Grab, Putra LRT dan Bas Rapid KL.

LRT – Peserta yang mengambil LRT harts turun di Stesyen Universiti. Bas Rapid KL boleh didapati daripada stesyen ke kampus UM. Peserta juga boleh memilih untuk menaiki Grab.

bagi peserta yang bergerak dari best western petaling jaya

Bas – Peserta boleh mengambil bas perfume PJ (PJ01) daripada stesyen SK Sri Petaling (7 minit berjalan daripada hotel) dan turun di stesyen PPUM Ceria (15 minit berjalan ke destinasi)

Berjalan – Akan memakan masa 34 minit untuk sampai ke Bahagian Kejuruteraan Elektronik, Universiti Malaya.

Grab – Ia akan mengambil masa 11-15 minit menaiki keretabergantung kepada lalu lintas.

hidangan makanan

Makan tengahari akan disediakan di acara. Pada masa yang ditetapkan, sila pergi ke foyer Fakulti Kejuruteraan Elektronik. Vegetarian dan bukan vegetarian mempunyai pilihan yang berbeza.

Untuk sebarang keperluan pemakanan yang lain, sila hubungi En Eugene di +60 11 6110 0842.

bagi perserta yang diberikan biasiswa perjalanan

Ada akan siberian per diem sebanyqak RM 30/ sehari. Dana iniadalah untuk perbelanjaan makanan dan pengangkutan anda di luar waktu acara.

Webinars

Anda tidak boleh untuk menyertai forum kami? Jangan risau! kami akan menyiarkan beberapa sesi secara langsung di Facebook! Hanya layari laman Laman Facebook kami pada waktu yang ditetapkan, dan tonton di mana saja anda berada!

PETA KAMPUS

Acara ini akan berlangsung di Faculti Perniagaan dan Kejuruteraan Universiti Malaya.

Sesi pembukaan dan penutup akan diadakan di Fakulti Kejuruteraan Elektrik, juga dikenali sebagai Block Y Fakulti Kejuruteraan. Semasa acara, akan ada sukarelawan yang akan membantu anda ke setiap lokali, dimana sesi breakoutakan diadakan.

Peta berikut menunjukkan lokasi Fakulti Kejuruteraan Elektrik.

Jika anda perlukan sebarang bantuan sila hubungi kami di +60 11 6110 0842.